Komuniti Forum Bandar Bukit Raja, Klang Selangor
 
HomeHome  Muka DepanMuka Depan  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Share | 
 

 SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
eja707
Penduduk Baru
Penduduk Baru


Number of posts: 13

PostSubject: SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT   1st June 2010, 5:05 pm

Assalamualaikum dan salam sejahtera utk warga2 bukit raja. Very Happy

sebelum saya berceloteh pjg ada baiknya jika saya perkenalkan diri terlebih dulu. nama saya eja...saya juga salah seorg warga bukit raja. sebelum ni saya hanya seorg pembaca setia forum bukit raja tp skrg saya terpanggil utk share kebaikan susu alpha lipid ni... tujuan saya share info ini bukan utk tujuan mendapatkan keuntungan semata2 tetapi utk tolong org. flower
Back to top Go down
eja707
Penduduk Baru
Penduduk Baru


Number of posts: 13

PostSubject: Re: SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT   1st June 2010, 5:08 pm

sesi memperkenalkan diri sudah selesai... skrg saya akan share sedikit sebyk tentang kebaikan alpha lipid ni.

Apakah itu Kolostrum?

Apabila induk melahirkan anak, induk akan membekalkan kolostrum sebagai makanan pertama untuk anaknya. Kolostrum ialah cecair pra-susu berwarna kuning-kuningan yang dihasilakan oleh mamalia selepas melahirkan anak. Manusia menghasilkan susu berkolostrum hanya dalam tempoh 24 jam yang pertama sahaja. Lembu pula menghasilkan kolostrum dalam tempoh yang lebih lama iaitu di antara 36 hingga 48 jam.

Komposisi Kolostrum - Perbezaan utama di antara kolostrum dan susu biasa ialah kolostrum mengandungi komponen bioaktif yang tinggi. Terdapat lebih daripada 90 jenis komponen di dalamnya, di mana komponen utamanya terbahagi kepada 2, iaitu faktor imun dan faktor pertumbuhan. Faktor imun terdiri daripada immunoglobulin (Ig). Berdasarkan kajian, kolostrum terdiri daripada 33% protein dan lebih 50% immunoglobulin (Ig). Kolostrum juga mempunyai banyak komponen khasiat seperti vitamin, mineral dan asid amino. Kesemua factor ini bertindak bersama untuk mengawal dan mengekalkan kesihatan.

Immunoglobulin (Ig) dan Sistem Imun Immunoglobulin (Ig) ialah sejenis protein yang dihasilkan oleh sel plasma (sel B Lymphocyte) yang bertindak untuk mengawal sistem imun. Immunoglobulin (Ig) terdiri daripada IgG, IgM, IgD, IgE, IgA. Rangkaian immunoglobulin (Ig) ini lazimnya disebut Immunoglobulin Gamma atau Immune Gamma Globulin.Sistem imun ialah satu organisasi kompleks yang merangkumi sel darah putih, tulang sumsum, antibody dan kalenjar timus. Semua sel darah putih dalam saluran darah adalah sel imun yang dikenali sebagai Leukocytes.

Apakah IgG? IgG ialah salah satu komponen bioaktif utama di dalam immunoglobulin (Ig) atau antibodi yang terlibat di dalam fungsi imun. Mengikut pecahan immunoglobulin (Ig), kuantiti yang paling banyak didominasikan oleh IgG, kedua IgA, ketiga IgM, keempat IgE dan kelima IgD.

IgG merupakan antibodi terbanyak di dalam kolostrum lembu iaitu 86% manakala IgG yang di dapati pada kolostrum manusia pula hanya 2% sahaja. Ini menunjukkan faktor IgG di dalam kolostrum lembu lebih tinggi berbanding IgG daripada kolostrum manusia, iaitu kira-kira 40 kali ganda.

Kajian melaporkan kolostrum boleh menyumbang kepada banyak manfaat, diantaranya ialah :
Menghindarkan osteoporosis
Melegakan atritis dan masalah auto imun
Mengawal gula di dalam darah
Melawan selesema, influenza dan alahan
Melawan pathogen yang dibawa oleh makanan dan air
Mengurangkan lemak dan membina otot
Penyakit hati
AnemiaUlser
Pankreatitis
Alatan kosmetik
Mencerdaskan otak
Meningkatkan potensi keseluruhan sistem badan
Meningkatkan prestasi seksual
Melewatkan penuaan
Menggiatkan prestasi organ-organ dalaman
Menguatkan ingatan
Meningkatkan fungsi imun dan memberikan lebih perlindungan

"Kolostrum adalah SELAMAT. Ia telah disediakan oleh alam semula jadi sebagai makanan awal mamalia. Adalah sukar untuk membayangkan makanan tambahan lain yang lebih semula jadi dan berfaedah"

International Institute of Nutritional Research, USA
Back to top Go down
eja707
Penduduk Baru
Penduduk Baru


Number of posts: 13

PostSubject: Re: SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT   1st June 2010, 5:19 pm

ramai org tanya saya susu ni sesuai ke kalau bg kat kanak2.. Jawapannya YA.

sesuai ke untuk baby? Jawapannya YA. x percaya? hah baca info ni study
Mengikut pengalaman2 ibu yang minum Alpha Lipid sepanjang mengandung, mereka mengatakan bayi yg lahir kulitnya putih, halus dan gebu (macam colostrum agaknyaaa..)
Bayi juga akan menjadi kelihatan bijak dan matang kerana mendapat khasiat Alpha Lipid yang merupakan brain food yg sangat membantu dalam peningkatan fungsi otak. Bayi juga akan kelihatan cergas dan mempunyai tulang yg kuat serta rambut yang cantik...insyaALLAH....
Disebabkan bayi sudah menerima Alpha Lipid yang mengandungi faktor imun serta antibodi semulajadi sejak di dalam kandungan, kebanyakan bayi yang dilahirkan agak kuat sistem pertahanan badannya, dan sukar utk mendapat sakit kuning/jaundis selepas dilahirkan.

susu ni pun sesuai diminum utk ibu2 mengandung dan menyusukan anak.
Tak Percaya lg? Baca ni study
Sepanjang kehamilan, pengambilan Alpha Lipid akan melengkapkan segala zat2 yang diperlukan oleh ibu dan bayi didalam kandungan. Sekiranya anda tergolong dalam golongan wanita yg alah semasa awal kandungan, Alpha Lipid boleh membantu anda utk mengurangkan alahan tersebut.
Si ibu juga akan berasa lebih segar dan sihat sepanjang tempoh kehamilan.
Kandungan kalsium yg tinggi boleh mengelakkan sengal2 tulang atau kekejangan otot yg selalu berlaku kepada wanita hamil.
Ada juga pengguna mengatakan dengan minum Alpha Lipid semasa hamil, badan akan mantain!!! Tidak naik badan secara mendadak seperti yang selalu berlaku kepada wanita hamil.

pendek kata susu ni boleh diminum oleh semua peringkat umur dr 0 hingga malaikat maut datang menjemput... insyaallah kalau dpt minum kan...
Back to top Go down
eja707
Penduduk Baru
Penduduk Baru


Number of posts: 13

PostSubject: Re: SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT   1st June 2010, 5:35 pm

memang susah nak percaya kan... dengan hanya minum susu ajer semua penyakit leh sembuh... saya dulu pun cam tu gak.. susah nak percaya... alah boleh ke minum susu leh sembuh sakit2 kronik... x cayalah Mad ... itu dulu

Mata saya terbuka bila saya terchat ngan member saya. saya memang tau dia tu ada penyakit gout yang teruk sehinggakan dia x blh jln. dlm 3 bulan dia x boleh jalan. kalau nak pi kija pun pakai tongkat. saya panggil dia Mr Z. dia tu supervisor saya masa praktikal dulu. dia kata lepas dia minum alpha lipid ni alhamdulillah dia dah boleh jalan... dah x yah pakai tongkat dah... dah leh main futsal... mula2 memang saya x percaya.. pada saya mungkin nak melariskan product ni kot. masih degil dengan ketidakpercayaan hahaha Laughing (betul ke ayat BM aku ni). Last2 percaya gak bila member2 citer yg dia dah leh jln yg biasa. tp masih x nak cuba.
Back to top Go down
eja707
Penduduk Baru
Penduduk Baru


Number of posts: 13

PostSubject: Re: SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT   1st June 2010, 5:53 pm

Sambung citer lg.... KISAH BENAR

saya mula percaya bila member citer pasal adik dia telah disahkan ada ketumbuhan dalam rahim. masa tu adik dia ngandung 6 bulan. doc advice her utk gugurkan kandungan disebabkan akan membahayakan nyawa ibu. memang nangislah almaklumlah anak sulong kan. kalau den pun menangis gak... member saya rekomenkan minum alpha lipid ni manatau kan...
lps tu adik dia pi buat checkup utk persediaan utk operation (nak x nak kena wat gak kan... walaupun sayang). masa tengah scan tu doc heran mana peginya ketumbuhan tu... tercari2 gak si doc tu... Ya Allah kuasa tuhan... memang ilang. skrg adik dia dah selamat melahirkan bb yg sihat. alhamdulillah

sejak tu saya memang minum... bukan hanya saya ajer minum mak saya, ayah saya, mertua saya, org umah saya, adik saya memang minum Very Happy
Back to top Go down
Pejo
AJK Forum
AJK Forum


Number of posts: 1870

PostSubject: Re: SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT   2nd June 2010, 3:08 pm

Wah... panjang lebar eja bercerita.
ambik masa 1 jam bercerita tu (from 5.05 to 5.53)... heheheeee gurausenda jer Very Happy Very Happy
takpe, usaha lif kejayaan.

Anyway, just nak ucap Thanx atas perkongsian info dan
selamat datang & happy join us/our best community.. Very Happy

welcome.!
Back to top Go down
http://www.blogmasjid.bandarbukitraja.org
eja707
Penduduk Baru
Penduduk Baru


Number of posts: 13

PostSubject: Re: SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT   3rd June 2010, 8:34 pm

Pejo wrote:
Wah... panjang lebar eja bercerita.
ambik masa 1 jam bercerita tu (from 5.05 to 5.53)... heheheeee gurausenda jer Very Happy Very Happy
takpe, usaha lif kejayaan.

Anyway, just nak ucap Thanx atas perkongsian info dan
selamat datang & happy join us/our best community.. Very Happy

welcome.!

hehehehe biasalah susah nak persuade org... kena ada testimonial baru org percaya.. lgpun saya kenalkan product ni utk bantu org ajer xder nak amik keuntungan semata2... harga yg saya beli, harga tu jugak yg saya jual Very Happy

anyway... thanks a lot... Very Happy


http://slimdiet-2lifeline.blogspot.com/search/label/Alpha%20Lipid
Back to top Go down
eja707
Penduduk Baru
Penduduk Baru


Number of posts: 13

PostSubject: Re: SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT   3rd June 2010, 8:42 pm

Just nak kongsi citer pasal kebaikan alpha lipid. Very Happy

hari rabu yang lalu ketika saya memberi presentasi di KL saya diberikan nama untuk dipanggil untuk testimoni. Encik Baharin dari KL adalah pesakit kencing manis dan mengalami masalah diabetic foot-yang mana kakinya berlubang dan apabila pergi berjumpa doktor maka doktor menyarankan supaya kaki beliau diPOTONG! Nasib baiklah ada rakan beliau menyarankan Alpha Lipid untuk mengatasi masalah gangrene tersebut.Biasanya bacaan gula dalam darah Encik Baharin adalah 20mmol/l iaitu amat tinggi dan merbahaya. Pada awalnya beliau cuba minum Alpha Lipid 2scup 2 kali sehari sahaja, tapi tak turun jugak paras gula! Lantas, rakannya menyarankan ambil 2scup setiap 4jam! (maksudnya minum 6 kali sehari!) selepas beberapa hari Alhamdulillah luka gangrene semakin mengecil dan daging/isi kaki tumbuh semula! Beliau naik ke pentas masih lagi ada kaki dua-dua belah! TAK JADI POTONG!!



http://slimdiet-2lifeline.blogspot.com/search/label/Alpha%20Lipid
Back to top Go down
elhakim
Penduduk Baru
Penduduk Baru


Number of posts: 3

PostSubject: Re : SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT   25th November 2011, 10:57 am

saya numpang simak ni artikel ya...
Back to top Go down
 

SUSU UNTUK KESIHATAN - MEMBANTU MENYEMBUHKAN PENYAKIT

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» Pembekal Jersey Bolasepak Kanak Kanak / Produk wangian / Produk kesihatan berasaskan gamat dll
» Harga Spare Part untuk motor SYM GTS/VTS 200
» Helmet dan Apparel Yang Selesa Untuk Anda dan Pillion??????
» Luggage dan rack untuk EVO 250
» Safety Tips untuk dikongsi

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Komuniti Forum Bandar Bukit Raja, Klang Selangor - bukitraja.net  :: Rujukan & Panduan :: Kesihatan-